Festarin taiteilijat

Siiri Niittymaa

Siiri Niittymaa on suomalainen muusikko, konserttidramaturgi ja huilisti. Hän on opiskellut huilunsoittoa Sibelius-Akatemiassa Helsingissä, Freiburgin musiikkikorkeakoulussa sekä Conservatorium van Amsterdamissa. Solistisen maisterintutkintonsa hän suoritti Essenin taideyliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Tällä hetkellä hän opiskelee työn ohella musiikin tuottamista ja hallintoa Detmoldin musiikkikorkeakoulussa Saksassa.

Siiri on intohimoinen kamarimuusikko. Hän esiintyy säännöllisesti kansainvälisillä festivaaleilla, kuten Mozartfest Würzburg, Thüringer Bachwochen, Gaudeamus Muziek Utrecht ja Fratopia Festival Frankfurtin Alte Operissa. Viime vuosina hän on voinut bongata muun muassa Düsseldorfin sinfoniaorkesterin, Bonnin Beethoven-orkesterin, Ensemble Resonanzin, Hannoverin valtionoopperan sekä Suomen Kansallisoopperan riveistä.

Vuodesta 2017 lähtien Siiri on toiminut kansainvälisen Pyhäjärven Kamarimusiikki -festivaalin taiteellisena johtajana. Hänen käsikirjoittamansa ja ohjaamansa nuorille suunnattu musiikkiteatteriteos SYSIPIMEÄ // PITCHDARK sai ensi-iltansa elokuussa 2023 Suomen Kulttuurirahaston tuella.

Kaudesta 2023/24 alkaen Siiri on työskennellyt johtavana ooppera- ja musiikkituottajana Hannoverin valtionoopperassa sekä tämän lisäksi vuodesta 2025 hannoverilaisen uuden musiikin yhtyeen, musica assolutan, toiminnanjohtajana.

Elizaveta Agrafenina

Palkittu norjalainen sopraano Elizaveta Agrafenina on nopeasti saavuttamassa mainetta musiikillisesta monipuolisuudestaan. Hänen ohjelmistonsa ulottuu barokin mestariteoksista aina 2000-luvun nykymusiikkiin saakka. Elizaveta on Amsterdamin konservatorion alumni, jossa hänen opettajinaan toimivat Sasja Hunnego, Pierre Mak ja Jan-Paul Grijpink.

Elizavetan ura jakautuu oopperan, liedin ja kamarimusiikin suuntiin. Hän osallistui Bergenin kansallisoopperan Young Artist -ohjelmaan Norjassa ja on vuodesta 2017 lähtien esiintynyt useissa oopperatuotannoissa, kuten Massenet’n Wertherissä, Mozartin La Clemenza di Titossa sekä Lehárin Iloisessa leskessä.

Elizaveta on intohimoinen kamarimusiikin ja liedin esittäjä. Alankomaissa hän on esittänyt mm. Schönbergin Pierrot Lunaire, Šostakovitšin Seitsemän runoa A. Blokin teksteihin Brackman-trion kanssa sekä From Jewish Folk Poetry -teoksen jiddišiksi ja venäjäksi ensemble Vertoon kanssa. Vuonna 2019 hän esiintyi yhdessä norjalaisen viulisti Ragnhild Hemsingin kanssa esittäen Edvard Griegin mestariteoksen Haugtussa, joka oli sovitettu jousisekstetille Fränkische Musiktage -festivaalilla Saksassa. Teoksen Alankomaiden ensiesitys kuultiin kesäkuussa 2022 Eibergenin kamarimusiikkifestivaalilla.

Elizaveta toimii sekä kuraattorina että esiintyjänä suomalaisella Pyhäjärven Kamarimusiikki -festivaalilla sekä norjalaisella Grieg in Bergen -festivaalilla.

Tim Brackman

Hollantilainen viulisti, Tim Brackman, on intohimoinen kamarimuusikko. Hän suoritti kandidaatin tutkintonsa Ilona Sie Dhian Ho:n (Haag) ja Eszter Haffnerin (Kööpenhamina) johdolla. Maisterin tutkinnon hän suoritti Vera Bethsin johdolla vuonna 2018. Sen jälkeen hän syvensi opintojaan Pavel Vernikovin ja Svetlana Makarovan ohjauksessa Accademia Musicale Santa Ceciliassa Bergamossa, Italiassa (2018-2020). Ivry Gitlisin, Marc Danelin, Hatto Beyerlen ja Eberhard Feltzin oppitunnit ovat olleet hänelle merkittävä inspiraation lähde.

Timin rakkaus kamarimusiikkiin johti Brackman-trion ja Animato-kvartetin perustamiseen jo nuorena. Vuosina 2014-2017 hän järjesti Brackman Trion kanssa vuosittaisen kamarimusiikkifestivaalin Amsterdamissa, ja vuodesta 2018 lähtien hän on toiminut kansainvälisen klassisen ja uuden musiikin tapahtuman, Podium Eibergenin, taiteellisena johtajana ja sekä vuosittaisen kamarimusiikkifestivaali Eibergenin tuottajana.

Kamarimusiikki on vienyt hänet esiintymään mm. Stiftfestivalille Hollantiin, Banff Centre -juhlaviikoille Kanadaan (Banff Centre) ja Verbier-festivaalille Sveitsiin. Utrechtin kansainvälisellä kamarimusiikkifestivaalilla (IKFU) Tim toimi vuoden 2020 nuorena residenssitaiteilijana, vastaten suurelta osin festivaalin ohjelmasuunnittelusta.

Tim pitää säännöllisesti mestarikursseja nuorille lahjakkaille muusikoille, muun muassa Davidsbündler Music Academyssa den Haagissa sekä Cividale del Friulissa Italiassa. Tim soittaa J.T. Cuypersin vuonna 1797 rakentamaa viulua. Hänen jousensa, pariisilaisen A. Vigneronin valmistama, on hankittu Stichting Eigen Muziekinstrument -säätiön tuella.

Laura Hovestadt

Saksalaissyntyinen Laura Hovestadt on freelance-alttoviulisti ja asuu Kölnissä. Hän on aktiivinen sekä klassisen että nykymusiikin kentällä ja esiintyy säännöllisesti eri yhtyeiden ja orkestereiden kanssa, kuten mm. Kölnin Gürzenich-orkesterin, Ensemble Modernin, Musikfabrikin, Ensemble Resonanzin ja Klangforum Wienin kanssa.

Laura on valmistunut Kölnin musiikkikorkeakoulusta, Pariisin konservatoriosta (CNSM de Paris), Ensemble Modernin kansainvälisestä akatemiasta Frankfurtissa sekä Amsterdamin konservatoriosta, jossa hän suoritti maisteritutkintonsa vuonna 2019 Marjolein Dispan ja Nobuko Imai’n johdolla.

Omien projektiensa parissa Laura toimii muun muassa useiden yhtyeiden jäsenenä ja on yksi Kollektiv3:6Koelnin sekä Broken Frames Syndicaten perustajajäsenistä. Vuonna 2017 perustetussa Kollektiv3:6Koeln-ryhmässä, joka keskittyy nykymusiikkiin ja kokeellisiin konserttiformaatteihin, hän toimii myös taiteellisena johtajana – ja tutkii musiikillisten sisältöjen ohella uusia tapoja esittää ja kokea konsertteja.

Beata Antikainen

Beata Antikainen on toiminut syksystä 2023 Helsingin kaupunginorkesterin toisena soolosellistinä. Hän aloitti sellonsoiton 5-vuotiaana Oulussa Eeva-Marja Laitisen oppilaana ja perheen muutettua Etelä-Suomeen hän jatkoi ensin Käpylän musiikkiopistossa Anja Majan oppilaana ja myöhemmin Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Marko Ylösen ja Hannu Kiiskin oppilaana. Maisteriksi Beata valmistui Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulusta Claudio Bohorquezin luokalta. Opintojensa jälkeen vuosina 2020-2022 hän oli Berliinin Philharmonikkojen Karajan-Akatemiassa stipendiaattina.

Beata on palkittu mm. Turun XII sellokilpailussa, Berliinin kansainvälisessä Anton Rubinstein -sellokilpailussa sekä Saksan korkeakoulujen Peter Pirazzi -kilpailussa. Hän on myös aktiivinen kamarimuusikko ja esiintyy säännöllisesti musiikkifestivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Näistä mainittakoon Kuhmon Kamarimusiikki, Martha Argerich Festival, Kamarikesä, Hauhon musiikkijuhlat, Pekingin Super Cello sekä Belgiassa Classy Sundays. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt mm. Berliinin Philharmoniassa, Washington D.C. Kennedy Centerissä sekä Hampurin Laeiszhallessa ja tehnyt yhteistyötä mm. Guy Braunsteinin, Patricia Kopatchinskajan ja Amihai Groszin kanssa.

Beata on soittanut myös mm. Radion sinfoniaorkesterin, Turun Filharmonisen orkesterin, Helsinki Ensemblen ja Baden Baden Philharmonian kanssa. Hän on saanut tukea mm. Suomen Kulttuurirahastolta, Kordelinin säätiöltä, Pro Musicalta, Wihurin rahastolta sekä Wegelius-säätiöltä.

Sonja Vertainen

Sonja Vertainen on monipuolinen harmonikan- ja bandoneoninsoittaja, jonka viimeisimpiin saavutuksiin lukeutuu mm. Vuoden Klassinen 2024 Emma-palkinnon voitto levystä Finnish Accordion Concertos. Levyllä hän esittää Aulis Sallisen harmonikkakonserton Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina.

Vertainen valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2022 opettajinaan Matti Rantanen ja Veli Kujala. Hän on esiintynyt mm. seuraavilla festivaaleilla: Kintai Arts (Liettua), World Music Festival (Itävalta), Copenhagen Accordion Festival (Tanska), Next Generation (Saksa), Accordion F(est) (Viro), Lux Musicae, Korsholman Musiikkijuhlat sekä Helsingin Oopperakesä.

Vertaisen musiikillista uraa ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Svenska litteratursällskapet, Pro Musica -säätiö, Keski-Pohjanmaa-säätiö sekä Sortavala-säätiö. Lokakuussa 2023 Sonja aloitti solistiset jatko-opinnot Saksassa, Hannoverin musiikkikorkeakoulussa Andreas Borregaardin johdolla.

Vertainen on aktiivinen muusikko sekä kotimaassa että ulkomailla, ja hän esiintyy säännöllisesti kamarimuusikkona, solistina ja sooloartistina. Hän tuntee suurta intohimoa nykymusiikkia kohtaan ja on kantaesittänyt teoksia mm. Cecilia Damströmiltä, Kimmo Hakolalta, Veli Kujalalta, Tze Yeung Holta sekä Aulis Salliselta. Viimeisin kantaesitys on Cecilia Damströmin harmonikkakonsertto Permafrost, joka sai ensiesityksensä vuonna 2024 Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja kapellimestari Jan Söderblomin kanssa. Yleisradio esitti konsertin suorana lähetyksenä, ja äänitys valittiin edustamaan Suomea säveltäjien kansainväliseen Rostrumiin Vilnassa, jossa se menestyi ja päätyi suositeltujen teosten listalle.

Vertaisen soittoa kuullaan jatkuvasti eri maiden radiokanavilla, ja hän on esiintynyt mm. suorissa lähetyksissä Saksan Deutschlandfunk Kultur- ja Norddeutscher Rundfunk -kanavilla. Uuden suomalaisen musiikin ohella Vertainen nauttii esiintymisistään tango- ja viihdeorkesteri Guardia Nuevassa, jossa hän saa säännöllisesti tulkita esikuvansa Astor Piazzollan sävyistä musiikkia toisella soittimellaan, bandoneonilla.