ESIINTYJÄT

Pyhäjärven Kamarimusiikki tuo Pyhäjärviseudun kauniisiin maisemiin joukon alansa huippumuusikoita. 

SIIRI NIITTYMAA - TAITEELLINEN JOHTAJA, HUILU

Siiri Niittymaa (1991) on yläneläissyntyinen huilisti. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Liisa Ruohon ja Petri Alangon oppilaana, Freiburgin musiikkikorkeakoulussa Felix Rengglin sekä Amsterdamin konservatoriossa Kersten McCallin luokalla. Tällä hetkellä Siiri viimeistelee opintojaan Essenin Folkwang-taideyliopistossa professori Anne-Cathérine Heinzmannin luokalla. Lisäoppia huilunsoittoon hän on ammentanut lukuisilta mestarikursseilta, opettajanimiä ovat mm. Andrea Lieberknecht, Emily Beynon, Benoit Fromanger, Jacques Zoon, Peter-Lukas Graf.

Siiri Niittymaa toimii nykyään Düsseldorfin sinfonikkojen huilistina. Hän on soittanut lisäksi myös Beethovenorchesterin (Bonn),  Ensemble Resonanzin (Hamburg), Argos Ensemblen (Stuttgart), Helsingin kaupunginorkesterin, Kansallisoopperan orkesterin, TapiolaSinfoniettan, PoriSinfoniettan sekä SWR-Radion sinfoniaorkesterin riveissä. Hän on esiintynyt kamarimuusikkona myös mm. Gaudeamus Muziek -viikolla Utrechtissa, Sibafestissä sekä Crusell-viikoilla Uudessakaupungissa. Solistikokemusta Siirille on kertynyt Radion Sinfoniaorkesterin, PoriSinfoniettan sekä SataSinfonian kanssa. 

KIRILL KOZLOVSKI - PIANO 

Kirill Kozlovski (1981) on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän Musiikkiakatemiassa Irina Semenjakon johdolla sekä Sibelius-Akatemiassa Matti Raekallion, Hamsa al-Wadi Juriksen, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius- Akatemian pianomusiikin osastolta keväällä 2005. Jatko-opinnot hän suoritti Wienin musiikkikorkeakoulussa Avo Kouyoumdjianin oppilaana.

Kozlovski on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona useilla kansainvälisillä festivaaleilla mm. Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Venäjällä, Virossa ja Espanjassa. Omia soolokonsertteja hänellä on ollut paitsi Suomessa myös muualla Pohjoismaissa. Solistina hän on esiintynyt Minskin Filharmonisen orkesterin, Helsingin, Lappeenrannan ja Oulun kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Tampere Filharmonian, Jyväskylä Sinfonian sekä Sinfoniaorkesteri Vivo:n kanssa. Kirill esiintyy säännöllisesti liedpianistina Suomessa ja ulkomailla. Hän on esiintynyt yhdessä mm. Jorma Hynnisen, Ekaterina Gubanovan, Jenni Lättilän, Monica Groopin sekä Arttu Katajan kanssa. 

ELIZAVETA AGRAFENINA - SOPRAANO

Venäläis-norjalainen sopraano, Elizaveta Agrafenina (1991), opiskelee Amsterdamin konservatoriossa opettajanaan Sasja Hunnego. Aiemmin hän on opiskellut mm. Sibelius- Akatemiassa Monica Groopin oppilaana. Lisäoppia hän on karruttanut lukuisilla mestarikursseilla, mm. Sir Thomas Allen (UK), Rachel Nicholls (UK), Margreet Honig (NE), JeffCohen (FR), Ilmo Ranta (FIN). Kaudella 2016/17 Elizavetan oopperarooleina ovat mm. Suor Genovieffa (Suor Angelica), Papagena (Taikahuilu), Sandmännchen/Taumann (Hannu ja Kerttu) erilaisissa oopperaproduktioissa ympäri Hollantia. Kaudella 2015/16 hänet valittiin Rick van Veldhuizenin modernin oopperan, "Over", päärooliin. Ooppera oli osa Opera Forward -festivaalia Hollannin Kansallisoopperassa. Elizaveta konsertoi aktiivisesti sympäri Eurooppaa sekä solistina että kamarimuusikkona. Hän on esiintynyt mm. Norjassa, Hollannissa, Ruotsissa, Puolassa sekä Suomessa.

HANNA PONKALA - VIULU

Hanna Ponkala (1992) valmistui keväällä 2018 musiikin maisteriksi Elina Vähälän luokaltaKarlsruhen musiikkikorkeakoulusta, jossa hän täydensi opintojaan "Certificate of Advanced Studies" -ohjelmassa lukuvuonna 2018-2019. Aiemmin hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Janne Malmivaaran luokalla sekä Viuluakatemian kursseilla Malmivaaran ja Vähälän lisäksi Tuomas Haapasen, Ana Chumachencon ja Ilya Grubertin johdolla. Muita tärkeitä vaikuttajia Ponkalan opintojen varrella ovat olleet Ralf Gothóni, Liza Ferschtman, Maria-Elisabeth Lott, Mi-Kyung Lee sekä Anna-Liisa Bezrodny. Keväällä 2019 Ponkala valittiin Malion -jousikvartetin 1. viulistiksi, jonka johdosta hän aloitti maisteriopinnot Frankfurtin musiikkiyliopistossa (HFMDK) Prof. Tim Voglerin luokalla pääaineenaan kamarimusiikki. Malion -kvartetin kanssa hän opiskelee myös Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA).

Ponkala on esiintynyt sekä Suomessa että ulkomailla useilla festivaaleilla, joista mainittakoon Helsingin Kamarikesä, Sibafest, Liedfestspiel Engadin, Pyhäjärven kamarimusiikki sekä Mahler-Akatemia Bolzano. Kesällä 2017 Ponkala vastaanotti Baden-Badenin Brahms-yhdistyksen sekä Baden-Badenin kunnanjohtajan palkinnon, jonka myötä hän esiintyi Baden-Badenin filharmonian solistina. Kaudesta 2018/2019 alkaen hän on Malion -kvartetin kanssa Villa Musica Rheinland-Pfaltz -säätiön stipendiaatti. Orkesterikokemusta hänelle on kertynyt mm. Mahler Chamber Orchestran akatemiasta sekä Badenin valtionoopperasta, jossa hän on työskennellyt 1. viulistin sijaisena vuosina 2017-2019. Hän on myös aktiivinen laulaja ja mm. Valtionoopperan kuorolaisista ja muista työntekijöistä kootun Polyphonia-vokaaliyhtyeen jäsen.

ULLA KNUUTTILA - ALTTOVIULU

Kuopiolainen Ulla Knuuttila (s.1994) opiskelee tällä hetkellä maisterintutkintoa Münchenin musiikkikorkeakoulussa prof. Roland Glasslin alttoviululuokalla sekä Frankfurtin musiikkikorkeakoulussa prof. Tim Voglerin kamarimusiikkiluokalla Malion-kvartetin kanssa. Hän valmistui musiikin kandidaatiksi syksyllä 2018 Frankfurtin musiikkikorkeakoulusta Roland Glasslin luokalta sekä Sibelius-Akatemiasta, jossa hän opiskeli Pirkko Simojoen sekä Atso Lehdon oppilaana. Lukuvuonna 2015-16 Knuuttila suoritti Erasmus-vaihtovuoden Berliinin Universität der Künstessä prof. Wilfried Strehlen luokalla.

Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Tabea Zimmermann, Lars-Anders Tomter, Atte Kilpeläinen, Sergei Malov ja Zvi Carmelin. Kamarimusiikkiuralla merkittäviä opettajia ovat olleet mm. Marko Ylönen, Eberhard Feltz, Heime Müller (Artemis Quartet) sekä Casals -kvartetin jäsenet. Orkesterikokemusta hän on kerännyt mm. Radion sinfoniaorkesterista, Kuopion kaupunginorkesterista, Helsinki-sinfoniettasta sekä Deutsche Philharmonie Merckistä.

ELLA KIISKI - SELLO 

Salolainen Ella Kiiski (1996) aloittaa tulevana syksynä sellon maisteriopintonsa Saksassa, Düsseldorfissa Robert-Schumann-Hochschulessa professori Gregor Horschin oppilaana. Sibelius-Akatemiassa Ella opiskeli Timo Hanhisen luokalla ja valmistui sieltä musiikin kandidaatiksi keväällä 2018. Aikaisemmat opettajat ennen Sibelius-Akatemiaa ovat olleet Erkki Lahesmaa ja Marjo Anttila (Salon musiikkiopisto) sekä Anja Maja (Käpylänmusiikkiopisto).

Kiiski on ollut EUYO (European Union Youth Orchestra) -orkesterin jäsen vuodesta 2017. Suomalainen Vivo -sinfoniaorkesteri oli aikoinaan myös tärkeä osa Ellan varhaista muusikonuraa. Kiiski on aktiivinen kamarimuusikko ja mm. DuoCella debytoi keväällä 2018 Salossa loppuunmyydyllä konsertillaan. Yhdessä kollegoidensa kanssa Kiiski organisoi PianoTrio Flamon oman konserttikiertueen Japaniin kesällä 2017.

Kiiski oli yksi semifinalisteista Turun sellokilpailuissa 2018 ja monille mestarikursseille Ella on osallistunut opettajinaan mm. Marko Ylönen, Martti Rousi, Paavo Pohjola, Ralph ja Mark Gothoni, Konstantin Bogino, Rick Stotjin.

Kiiskin sello on vanha itävaltalainen soitin vuodelta 1769.

IINES KIURU - KLARINETTI

Klarinetisti Iines Kiuru opiskelee maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa professori Harri Mäen opastuksella. Kiuru löysi tiensä klarinetinsoiton pariin musiikkiluokan, Keskisen-Uudenmaan musiikkiopiston sekä Sibelius-lukion kautta. Helsingin yliopiston pääsykokeiden päällä kohtalokkaasti ollut orkesterileiri suuntasi askeleet Helsingin konservatorioon, josta matka jatkui Sibelius-Akatemiaan vuonna 2015.

Sibelius-Akatemian opintojensa aikana Kiuru on päässyt hakemaan oppia Yhdysvalloista Etelä-Kalifornian yliopistosta maailmankuulun professori Yehuda Giladin klarinettiluokalta. Seikkailunhalu ei rajoitu vain merten taakse, sillä ensi keväänä Kiuru lähtee Osloon Norjan valtiolliseen musiikkikorkeakouluun syventämään opintojaan Björn Nymanin kanssa. Klarinetin lisäksi Kiuru muistaa ottaa mukaansa Norjaan myös patikointikengät.

Kiuru on ennakkoluuloton esiintyjä, tänä kesänä jo usealla festivaalilla esiintynyt Kiuru mainitsee erikoisimmaksi esiintymisekseen improvisaatiokonsertin lypsylehmille. Kiuru saa inspiraatiota niin suurista sinfonioista kuin kulmakuppilan humppayhtyeestä ja innostuu niin hassuista kuin synkistä sävelistä.

MORITZ WAPPLER - LYÖMÄSOITTIMET

Moritz Wappler (1991) on saksalaissyntyinen lyömäsoittaja. Hän aloitti lyömäsoitinopintonsa 7-vuotiaana Bernhard Betzlin ja Rüdiger Pawassarin (Staatstheater Kassel) oppilaana. Vuonna 2008 hänet valittiin Kasselin "Louis Spohr" -musiikkiakatemian nuorisokoulutukseen.

Kesäkuussa 2019 Moritz valmistui parhain mahdollisin arvosanoin Bernin musiikkiyliopistosta Jochen Schorerin (SWR) luokalta. Musiikin kandidaation opintonsa hän suoritti maineikkaan Hannoverin musiikkikorkeakoulun lyömäsoitinluokalla. Lisäoppia hän on hakenut mestarikursseilta, mm. Franz Bach, Jens Herz, Thomas Schwarz ja Emmanuel Séjourne. Orkesterikokemusta hänelle on kertynyt mm. Hannoverin Radion orkesterissa, Hamburgin Staatsoperissa sekä Kasselin Staatstheaterissa. Moritz on Junge Deutsche Philharmonie -orkesterin sekä Orchester im Treppenhaus -orkesterin jäsen.