ESIINTYJÄT

Pyhäjärven Kamarimusiikki tuo Pyhäjärviseudun kauniisiin maisemiin joukon alansa mielenkiintoisimpia huippumuusikoita. 

SIIRI NIITTYMAA - TAITEELLINEN JOHTAJA, HUILU

Siiri Niittymaa on yläneläissyntyinen huilisti, konserttidramaturgi ja Pyhäjärven Kamarimusiikin taiteellinen johtaja. 

Hän on opiskellut huilunsoittoa Sibelius-Akatemiassa Liisa Ruohon ja Petri Alangon johdolla, Freiburgin musiikkiyliopistossa Freiburgissa Felix Rengglin ja Amsterdamin konservatoriossa Kersten McCallin johdolla. Solistiset maisteriopintonsa Siiri suoritti sekä Essenin taideyliopistossa Anne-Cathérine Heinzmannin sekä Sibelius-Akatemiassa Petri Alangon johdolla. Tämän lisäksi hän on saanut inspiraatiota ja uusia ideoita mm. Andrea Lieberknechtin, Emily Beynonin, Benoit Fromangerin sekä Jacques Zoonin opeista. 

Siiri on innokas orkesterimuusikko - kaudella 2022/23 hän esiintyy muun muassa Hannoverin valtionoopperassa, Duisburgin filharmonikoiden ja berliiniläisen Kaleidoskop-solistiensemblen kanssa. Lisäksi hän toimii kotikaupunkinsa Hannoverin innovatiivisen Orchester im Treppenhaus -yhtyeen soolohuilistina ja konserttidramaturgina. Viime vuosina hän on soittanut lisäksi mm. Düsseldorfin Sinfonikkojen, Beethovenorchesterin (Bonn), Ensemble Resonanzin (Hamburg), Helsingin kaupunginorkesterin, Kansallisoopperan orkesterin, TapiolaSinfoniettan sekä PoriSinfoniettan riveissä. Hän on esiintynyt kamarimuusikkona myös mm. Mozartfest Würzburgissa, Gaudeamus Muziek -viikolla Utrechtissa, Sibafestissä sekä Crusell-viikoilla. Solistikokemusta Siirille on kertynyt Radion Sinfoniaorkesterin, PoriSinfoniettan sekä SataSinfonian kanssa. 

Siiri perusti Pyhäjärven Kamarimusiikin vuonna 2017 ja on työskennellyt siitä alkaen festivaalin taiteellisena johtajana. Kaudesta 2023/24 alkaen Siiri toimii Hannoverin valtionoopperan vastaavana musiikkituottajana ja musiikkiteatteripedagogina. 

JOSEFA SCHMIDT - PIANO

Saksalainen Josefa Schmidt on pianisti, konserttidramaturgi sekä mielenterveystyötä ja musiikkia yhdistävän yrityksen, MindMusicin, perustajajäsen. Stuttgartissa syntynyt Josefa opiskeli kotikaupungissaan Russudan Meiparianin, Stefan Romerin sekä Florian Wiekin johdolla. Vuodesta 2018 lähtien hän on opiskellut Markus Beckerin johdolla Hannoverin musiikkikorkeakoulussa, missä hän opiskelee parhaillaan kamarimusiikin maisteriohjelmassa. 

Josefa on soittanut monilla Euroopan johtavilla festivaaleilla, näitä mm. Rheingau Musikfestival, Heidelberger Frühling,  Beethovenfest Bonn, Mozartfest Würzburg, Ludwigsburger Schlossfestspiele, PODIUM Festival Esslingen. Solistina hän on esiintynyt muun muassa Stuttgartin Kamariorkesterin ja Braunschweigin Kamariorkesterin kanssa. Tämän lisäksi hän toimii vuonna menestyksekkään Avin-pianotrion pianistina. 

Konserttitaltiointeja on esitetty useasti SWR, NDR, BR Klassik, WDR, Kulturradio rbb ja Deutschlandradio Kultur -kanavilla ja CD-julkaisuja on julkaistu Sony Classicalin ja decurio-levymerkeille. Marraskuussa 2020 hänen debyyttialbuminsa "Dream Images" julkaistiin Tyxart-levymerkillä.

ELIZAVETA AGRAFENINA - SOPRAANO

Venäläis-norjalainen sopraano, Elizaveta Agrafenina, on valmistunut musiikin maisteriksi Amsterdamin konservatoriosta opettajinaan Sasja Hunnego, Pierre Mak ja Jan-Paul Grijpink. Aiemmin hän on opiskellut mm. Sibelius- Akatemiassa Monica Groopin oppilaana. Lisäoppia hän on karruttanut lukuisilla mestarikursseilla, mm. Sir Thomas Allen (UK), Rachel Nicholls (UK), Margreet Honig (NE), JeffCohen (FR), Ilmo Ranta (FIN). 

Elizavetan ura jakautuu oopperaan, lied-lauluun ja kamarimusiikkiin. Hän osallistui Young Artist Program -ohjelmaan Bergenin kansallisoopperassa Norjassa ja on vuodesta 2017 lähtien esiintynyt useissa tuotannoissa, kuten Massenet'n Werther, Mozartin La Clemenza di Tito ja Lehárin Die Lustige Witwe. Hänen viimeisin menestyksensä oli Alankomaissa, missä hän kiersi yhdessä Dutch Student Chamber Orchestran kanssa, kapellimestarinaan Stijn Berkouwer. Hän esiintyi menestyksekkäästi paikoissa kuten Muziekgebouw aan het IJ ja Concertgebouw Amsterdamissa esittäen Henriëtte Bosmansin musiikkia sekä Ramin Amin Tafreshin uuden tilaustyön.

Elizaveta rakastaa kamarimusiikkia ja lied-laulua. Alankomaissa hän on esittänyt Schoenbergin Pierrot Lunairen, Shostakovitshin Seven Poems by A. Blokin Brackman-trion kanssa sekä Shostakovitshin From Jewish Folk Poetry -teoksen jiddishiksi ja venäjäksi Ensemble Vertoonin kanssa.

Kaudella 2022/2023 Elizaveta esiintyy useissa kamarimusiikkifestivaaleilla Euroopassa ja nauhoittaa kolmen eri levymerkin kanssa projekteja, kuten From Jewish Folk Poetry, Missing Voices ja Bosmans & Beyond. Pyhäjärven Kamarimusiikissa hän on ollut jo ensimmäisestä festivaalista alkaen.

HANNA PONKALA-NITSCH - VIULU

Suomalainen viulisti Hanna Ponkala-Nitsch opiskeli Sibelius-Akatemiassa Janne Malmivaaran johdolla, Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa Elina Vähälän johdolla ja Frankfurtin musiikkikorkeakoulussa kamari- ja jousisoitinkamarimusiikkia Tim Voglerin johdolla.

Hänen monipuolinen musiikillinen koulutuksensa sekä kamarimusiikki- ja orkesteritoimintansa (Malion Quartetin 1. viulisti 2019-2020, Trio Hannarin perustajajäsen, ajoittaisia sopimuksia muun muassa Lapin Kamariorkesterissa, Tampereen filharmonisessa orkesterissa, Baden-Badenin orkesterissa ja Mahlerin kamariorkesterissa) auttavat häntä monipuolisesti jokaisessa musiikillisessa tehtävässä.

Hanna on palkittu muusikko: hän on voittanut mm. kansainvälisen D. Shostakovitshin kilpailun 1. Grand Prix -palkinnon, Pro Musica -palkinnon, "Mikko Franck" -palkinnon Sibelius-Akatemiassa sekä Brahms-palkinnon Brahms-seuralta Baden-Badenissa. Kaudella 2019/2020 hänet valittiin Malion Quartetin kanssa Villa Musican Rheinland-Pfalzin stipendiaatiksi.

Vuodesta 2022 alkaen Hanna on toiminut viulistina Stuttgartin Filharmonikkojen orkesterissa.

LAURA HOVESTADT - ALTTOVIULU

Saksan Karlsruhesta kotoisin oleva alttoviulisti Laura Hovestadt on opiskellut Kölnissä, Pariisissa, Frankfurtissa (Internationale Ensemble Modern Akademie) ja Amsterdamissa, erikoistuen klassisen koulutuksen lisäksi myös nykyaikaisen ja kokeellisen musiikin tulkintaan. 

Laura asuu ja työskentelee freelance-muusikkona Kölnissä ja tekee yhteistyötä erilaisten yhtyeiden ja orkesterien, kuten Ensemble Modernin, Klangforum Wienin ja Ensemble Resonanzin kanssa. Lisäksi hän on  perustajajäsen useissa uuden musiikin yhtyeissä, näitä mm. Kollektiv3:6Koeln (Köln) ja BrokenFramesSyndicate (Frankfurt). Hänen työnsä keskittyy omien musiikillisten projektien ja uusien konserttimuotojen suunnitteluun ja toteuttamiseen, joissa käsitellään (elektronisen) musiikin, teatterin, esityksen ja improvisaation rajoja sekä yleisön roolia. 

LARISSA NAGEL - SELLO 

Saksalainen sellisti, Larissa Nagel, on opiskellut Frankfurtissa, Kölnissä ja Euroopan Kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) cellosoittoa ja kamarimusiikkia Susanne Müller-Hornbachin, Thomas Carrollin ja Angelika Merklen johdolla. Hän työskenteli pitkään SWR-sinfoniaorkesterissa sekä Frankfurtin oopperan orkesterissa sekä vierailee säännöllisesti Mahler Chamber Orchestran ja HR-sinfoniaorkesterin riveissä.

Larissa on intohimoinen kamarimuusikko ja toimii soolosellistinä ja konserttidramaturgina mm. "cellharmonics"-sellokvartetissa, "ensemble in transition" -ensemblessä sekä Frankfurtin Kammerphilharmoniessa.

Helmikuussa 2021 hän voitti Pianotrio Hannarin kanssa Lenzewski-säätiön palkinnon Frankfurt am Mainissa pidetyssä yhteisessä debyyttikonsertissaan, ja samana vuonna hän voitti 1. palkinnon Mendelssohn Bartholdy -korkeakoulukilpailussa Berliinissä. Tämän palkinnon myötä hänelle myönnettiin konsertteja Elbphilharmoniassa, Konzerthaus Berliinissä ja Alte Oper Frankfurtissa.

JUULIA SALO - KANTELE

Juulia Salo (o.s. Pölönen) on energinen ja ennakkoluuloton kanteletaiteilija ja pedagogi, joka vaikuttaa erityisesti taidemusiikin kentällä ja heittäytyy mielellään improvisoimaan. Juulia innostuu uusista haasteista ja pyrkii jatkuvasti löytämään erilaisia musiikillisia ulottuvuuksia ja tekniikoita kanteleen avulla.

Juulia valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017, jonka jälkeen hän on toiminut muusikkona sekä kanteleensoitonopettajana.

Juulia on konsertoinut laajasti sekä kotimaassa että ulkomailla. Juulia on esiintynyt mm. Joensuun kaupunginorkesterin triosolistina 2020, musiikkifestivaaleilla Maltalla ja Prahan taideyliopistossa 2019 ja pitänyt opinnoissaan erinomaisesti suoriutuneille palkitun ensikonsertin Helsingin musiikkitalossa 2018. Vuonna 2015 Juulia voitti III Kansainvälisen kantelekilpailun ja sai erityismaininnan Pekka Jalkasen Toccata-soolon esityksestä.

Juulia tekee säännöllisesti yhteistyötä muiden muusikoiden ja säveltäjien kanssa ja on kantaesittänyt useita teoksia konserttikanteleelle mm. säveltäjiltä J-T Vesikkala-Wittmacher, Patrik Kako, Michaela Augustinová, Heidi Hassinen ja Esa Ylivaara.

Juulian taiteellista työtä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämissäätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Suomen Kulttuurirahasto.

FANNY NIITTYMAA - KÄYRÄTORVI

Yläneläissyntyinen Fanny Niittymaa aloitti käyrätorven soiton Huittisten musiikkiopistossa vuonna 2006 opettajanaan Petri Vainiotalo. Hän on opiskellut sen jälkeen Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa vuosina 2013–2018 ja aloitti klassisen musiikin instrumenttiopinnot Sibelius-Akatemiassa Erja Joukamo-Ampujan johdolla syksyllä 2018.

Fanny valmistui musiikin kandidaatiksi keväällä 2021 ja viimeistelee tällä hetkellä maisteriopintojaan Tero Toivosen johdolla. Niittymaa opiskelee sivuinstrumenttina luonnontorven soittoa Tommi Hyytisen johdolla. Niittymaa on saanut oppia myös lukuisilta mestarikursseilta, mm. Frøydis Ree Wekre, Markus Maskuniitty, Jukka Harju, Radovan Vlatkovic, José Vicente Castelló, Jakob Keiding, Laurens Woudenberg ja Katy Woolley.

Opintojen ohella Niittymaa on soittanut mm. Tapiola Sinfonietassa, Hyvinkään Orkesterissa ja Vantaan Viihdeorkesterissa. Hän on myös opettanut käyrätorvioppilaita Hyvinkään ja Riihimäen musiikkiopistoissa vuosina 2020–2022.

MORITZ WAPPLER - LYÖMÄSOITTIMET

Moritz Wappler on saksalaissyntyinen lyömäsoittaja. Hän aloitti lyömäsoitinopintonsa 7-vuotiaana Bernhard Betzlin ja Rüdiger Pawassarin (Staatstheater Kassel) oppilaana. Vuonna 2008 hänet valittiin Kasselin "Louis Spohr" -musiikkiakatemian nuorisokoulutukseen.

Kesäkuussa 2019 Moritz valmistui parhain mahdollisin arvosanoin Bernin musiikkiyliopistosta Jochen Schorerin (SWR) luokalta. Musiikin kandidaation opintonsa hän suoritti maineikkaan Hannoverin musiikkikorkeakoulun lyömäsoitinluokalla. Lisäoppia hän on hakenut mestarikursseilta, mm. Franz Bach, Jens Herz, Thomas Schwarz ja Emmanuel Séjourne. Orkesterikokemusta hänelle on kertynyt mm. Hannoverin Radion orkesterissa, Hamburgin Staatsoperissa sekä Kasselin Staatstheaterissa. Moritz on Junge Deutsche Philharmonie -orkesterin sekä Orchester im Treppenhaus -orkesterin jäsen.